Nazad

Erste Plavi obvezni mirovinski fond najbolji mirovinski fond u Središnjoj i Istočnoj Europi

ZAGREB, 20. studenoga 2009. – Erste Plavi obvezni mirovinski fond osvojio IPE nagradu za najbolji mirovinski fond u Središnjoj i Ističnoj Europi u 2009. godini (IPE Award Best Pension Fund in Central&Eastern Europe 2009). Riječ je o nagradi koju dodjeljuje stručni žiri izabran od strane prestižnog europskog časopisa Investment and Pensions Europe (IPE).

Časopis Investment&Pensions Europe (IPE) vodeća je europska publikacija za područje mirovina i institucionalnih ulaganja. Nagrade IPE Awards dodjeljuju se od 2001. godine te od samog početka predstavljaju pokazatelje za izvrsnost u upravljanju europskim mirovinskim fondovima. Cilj projekta nagrađivanje je uspješnih fond menadžera i uprava mirovinskih fondova, a dodjela nagrada uvijek je svečanost koja okuplja vodeće ljude europske mirovinske industrije.

“Erste Plavi OMF ponosi se time što je u vrijeme krize i pojačanog rizika prema SIE regiji uspio strukturirati portfelj na način da je u godini dana od vrhunca krize svojim članovima omogućio zaradu od čak 7,57 posto“ – naglašava tim povodom predsjednik Uprave Erste d.o.o., za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, Petar Vlaić.

O tome najbolje svjedoče posljednji financijski izvještaji prema kojima je Erste Plavi obvezni mirovinski fond u ovoj godini ostvario najveći prinos od svih obveznih fondova te je on od početka godine do 31. listopada 2009. iznosio 8,75 posto, a zaključno sa 17. studenim čak 10,03 posto.

Gledano prema prinosima od početka rada mirovinskog fonda, prosječan godišnji prinos iznosi 5,06 posto te je iznad prosjeka industrije, koji se prikazuje Mirexom, a koji je u tom razdoblju iznosio 4,74 posto. Fond, zaključno je s 31. listopadom 2009. broji, 232.482 člana, koji su mu povjerili na upravljanje nešto više od 3,6 milijardi kuna.

Odluku o nagradi donio je stručni žiri, imenovan od strane magazina IPE. Neki od ključnih faktora pritom su bili usredotočenost na ostvarivanje pozitivnog prinosa fonda te diverzificiranost portfelja unutar dopuštenih zakonskih ograničenja.