Nazad

Hagena: Predložili smo da se mirovinskim fondovima omogući ulaganje u kotacije JDD

Prvi čovjek Hagene pozvao je da se mirovinske fondove razmotri kao potencijalne ulagače u domaće dionice tijekom privatizacije velikih kompanija

Dragan Kovačević, prvi čovjek Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja (Hagena), rekao je danas kako je Hagena Ministarstvu gospodarstva uputila prijedlog izmjena Zakona o mirovinskim fondovima kojim bi se mirovinskim fondovima omogućilo ulaganje u dionice kompanija koje se nalaze u kotacijama javnih dioničkih društava na domaćim burzama. Na ovaj način proširit će se investicijske mogućnosti domaćih mirovinskih fondova koji su, prema Kovačeviću, trenutno najznačajniji investicijski ulagači na domaćem tržištu kapitala
Oko 92% imovine (krajem ožujka to je bilo 8,5 mlrd kuna – op.) fondova trenutno je investirano u hrvatske vrijednosne papire što, kaže Kovačević, nije dugoročno održivo ako se ne poveća ponuda dionica.
Ponovno je pozvao državu da mirovinske fondove razmotri kao ulagače u dionice pri privatizaciji najvećih domaćih kompanija odnosno da se privatizacija provede javnom ponudom i izlistavanjem na burzu. Spominjući INA-u kao primjer, Kovačević je kazao kako nema opravdanja da se nešto ne može pripremiti u zadanom roku aludirajući na nedavnu izjavu Laszla Gesztija, člana Uprave INA-e, kako bi za pripremu za izlazak na burzu INA-i trebalo godinu dana. Mirovinski fondovi imaju kapacitet za takva ulaganja, dodao je Kovačević.
Prijedlog izmjena napravljen je s namjerom da se udio imovine investiran u obveznice smanji te da se više ulaže u dionice domaćih kompanija odnosno da se podrži razvoj domaćeg gospodarstva. “Ne može se do besvijesti ići u izdavanje obveznica,” drže u Hageni gdje su ponovo upozorili na održivost zaduživanja države. U slučaju približavanja rizičnoj točki, mi moramo prvi reagirati, smatra Kovačević te stoga u Hageni već izrađuju studije koje će ispitati gdje se nalazi ta rizična točka domaće zaduženosti kroz obveznice.
Upitan da li smatra da navedene velike kompanije koje bi trebale ići u privatizaciju zadovoljavaju standarde korporativnog upravljanja za ulaganja mirovinskih fondova Kovačević je rekao kako takva poduzeća imaju sve uvjete za najvišu kotaciju.
Prvi čovjek Hagene osvrnuo se i na najavljeno spajanje nadzora nad nebankarskim financijskim institucijama u Hrvatskoj rekavši kako bi bilo potrebno prvo napraviti jako dobru analizu tog spajanja, kako se ne bi napravila šteta. Kao primjer je naveo Mađarsku gdje su pod nadzor jedne agencije stavljene i bankarske i nebankarske institucije, no nakon tri godine došlo se do zaključka da nadzor treba razdvojiti.
Isto tako, rekao je kako smatra da bi s vremenom trebalo povećati stopu izdvajanja u drugi mirovinski stup, no tome treba prilagoditi cijeli fiskalni sustav kako se ne bi ugrozio mirovinski sustav. Ponovio je i poziv da država u sklopu porezne reforme poslodavcima omogući porezne olakšice za uplatu u dobrovoljne mirovinske fondove.

Izvor: Bankamagazin